Son Kaynak Tedarik Kapsamında Serbest Tüketiciler, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından düzenlenen tüketimi limitine bağlı olarak iki farklı gruba ayrılır. Belirlenen bu tüketim miktarının üzerinde tüketim gerçekleştiren kişiler, Yüksek Tüketimli Tüketiciler; limit altında tüketim gerçekleştiren bireyler ise Düşük Tüketimli Tüketiciler olarak adlandırılır. Bu kavramlar hakkında belirleyici olan tüketicinin harcadığı elektrik enerji miktarıdır.
Son zamanlarda tüketiciler elektrik tüketimiyle ilgili olarak çok farklı mesajlarla karşı karşıya kalmaya başlamıştır. Bu mesajlar genellikle belirlenen tüketim limitlerinin aşılması, tedarikçi sözleşmesinin sona ermesi ya da söz konusu olan piyasa düzenlemelerine dair bir bilgilendirme amacına sahiptir. Eğer bu konuda size elektrik tüketiminde, ilgili bir mesaj ulaşmış ise bu durum elektrik harcamalarınızın yüksek tüketim limitlerini aşması ya da mevcut bulunan sözleşmenin sona ermesiyle ilgili olabilir.
Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 12989 sayılı kararında ifade edildiği üzere; Yüksek Tüketimli Tüketiciler Tebliğe (YTT) olarak yansıtılan kullanıcılara özel olarak düzenlemeler sunmuştur. Bu noktada ise Son Kaynak Tedarik Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğin 6. Maddesi böyle tüketicilerin elektrik ihtiyacını ne şekilde karşılandığı tespit eden farklı hükümleri içine alır. Yüksek Tüketimli Tüketiciler Tebliğe bağlı olarak ifade edilen tüketim limit aşan, bu limit üzerine tüketimini gerçekleştiren tüketiciler olarak bilinir.
Son Kaynak Tedarik Tarifesi ( SKTT) ise serbest tüketici olma hakkına sahip olmayan ya da tedarikçi değişikliği gerçekleştirmeyen tüketicilere görevli olan tedarik şirketi tarafından sunulan önemli olan bir elektrik tarifesi olarak nitelendirilir. Bu tarifelerde olan tüketiciler tarife tercih etme hakkına sahip olmadığı için EPDK tarafından tespit edilen fiyatlar üzerinde elektrik satın alma özgürlüğüne sahip olabilir.
Son Kaynak Tedarik Tarifesi genellikle şu durumlarda ortaya çıkar:
Serbest tüketici olmama durumunda: Herhangi bir tüketici belli bir tüketim oranına sahip olsa bile ya da bir tedarikçi ile ikili anlaşma yapmadıysa bu tüketici Son Kaynak Tedarik Tarifesine tabi olmak zorundadır,
İkili anlaşma sona erme durumu: Eğer tüketicilerin serbest piyasa artlarından gerçekleştirdiği tedarikçi anlaşması sona ererse ve yeni tedarikçi tercihi yapıldığında mevcut olan tarifeye göre elektrik almaya devam edilebilir,
Piyasada rekabet etmeme durumu: Elektrik piyasasında bir rekabet etme konusunda zorluk yaşayan tüketiciler için Son Kaynak Tedarik Tarifesini kullanarak elektrik ihtiyacını sorunsuz şekilde karşılama gücüne sahiptir. Bu tarifede görevli olduğu bilinen tedarik şirketi hizmet ve fiyatlandırma konusunda belirleyicidir. Son Kaynak Tedarik Tarifesinin uygulanması dalinde, tüketicilerin enerjiyi güvenli bir şekilde olmasını sağlarken, aynı zamanda elektrik piyasasında denetim ve düzenleme konusunda önemli bir destekleyici bir unsur olduğunu gösterir.
EPDK tarafından görüşe açıldığı günden beri elektrik piyasasında çok yoğun tartışmaların yaşanmasına neden olan ve 1 Ocak 2018 yılında yürürlüğüne girdiği bilinen Son Kaynak Tedarik Tarifesi düzenlemesi Hakkında Tebliğ 30307 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak resmi olarak da yürürlüktedir. Bu aşamada yıllık elektrik tüketimi EPDK tarafından belirlenen limitin üzerine çıktığı takdirde, belirlenen bu tarihten itibaren tarifeyi sanayi ya da ticarethane olsa bile ulusal bir tarifeden fiyatlandıramadığınız anlamına gelecektir. Bu aşamadan sonra ise Son Kaynak Tedarik Tarifesini değerlendirerek enerji almak zorunda kalabilirsiniz. Bu aşamasa artık saatli olarak gerçekleştirilen tüketimler EPİAŞ da yapılan saatlik fiyatların çarpımı sayesinde faturada oluşacak demektir.
Buna bağlı olarak yüksek tüketimli tüketicilerin Son Kaynak Tedarik Tarifesi için resmi gazetede bir karar ortaya konulmuştur. Bu kararda şu şekildedir:
7 Kasım 2024 tarihinde 12989 ile yapılan toplantı sonrası alınan kararlarda 1 Ocak 2025’ten itibaren resmi şekilde yürürlüğe gireceği söylenebilir. Geçici barınma merkezlerinde ya da köyde içme sularına dair 100 milyon kWh/yıl olarak nitelendirir. Ayrıca diğer tüketici grupları için ise bu tutar 15 bin kWh/yıl limit belirlenir. Bu konudaki en önemli gelişmeler ise 26 Ekim 2023 tarihli ve 12158 sayılı olan kurul kararında ise bu belirlenen tüketim oranı 31 Ocak 2025 tarihine kadar uygulanabilir. Yüksek tüketim gerçekleştiren tüketiciler Son Kaynak Tedarik Tarifesinin, serbest tüketici niteliğinde olan bazı tüketiciler için onaylanan tek zamanlı perakende satış tarifelerinin çok daha düşük bir oranda olmayacağını belirtmiştir.
Uygulanan idari değişiklikler kısa mesajla ya da elektronik posta sayesinde gönderilerek, 15 gün bir süre belirlenmiştir. Son Kaynak Tedarik Tarifesini direkt olarak etkileyen tüketici gruplarının değişikliklerinde, imzalanması gereken belgeler tüzel kişilerin talep etmesi adına bir yetkili olarak kabul edilir.
Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu; elektrik piyasasında yaşanan arz-talep dengesini korumak adına ve tüketicilerin enerji tüketimini dengelemek için Son Kaynak Tedarik Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında son derece önemli kararlar vermiştir. Söz konusu olan bu toplantıda alınan bu karar, özellikle tüketim limiti ve katsayıları ile alakalı birçok farklı düzenlemeyi içine alır. Sonuç olarak da tüketicilere gönderilen bu mesaj, bir mesaj ya da işlem yapılması gerektiğini bildiren mesajları kontrol etmenizi gerektirir. Bu durumda ise bazı adımlar atılabilir. Bu adımlar şu şekilde sıralanabilir:
Tedarikçi sözleşmesinin incelenmesi: Mevcut bulunan tedarikçi ile yapılan anlaşma sona erdiğinde ya da bir yenileme gerektiğinde, sözleşmenin yenilenmesi gerekip gerekmediğine dair bir bilgi sahibi olmak son derece önemlidir. Bu sayede doğru adımları atmak mümkün olabilir,
Mesajları düzenli olarak kontrol etmek: Mesaj içeriğinde hangi konuda bilgilendirmelerin yapıldığı konusunda dikkatli olmak gerekir,
Son kaynak tedarik tarifesinin durumu: Tercih edilen elektrik tedarik firması ile görüşerek abone bilgilerini sorgulamak, sonrasında neler yapmanız gerektiğini öğrenmek şarttır. Eğer tedarikçi firma ile bu konuda bir iletişim içerisinde olmazsanız, mevcut bulunan tedarikçi firması ile yeni bir anlaşma yapmamanız ya da serbest piyasa şartlarına dair bir tedarikçi seçmemeniz durumunda, elektrik ihtiyacına dair Son Kaynak Tedarik Tarifesi kapsamında kabul edilebilir. Ancak bu konuda SKTT, genel olarak serbest piyasa fiyatlarına göre çok daha yüksek maliyetlere sebep olduğu için faturalara yüksek şekilde yansıyacaktır.
Son Kaynak Tedarik Tarifesine dair karşınıza çıkan her türlü soruna akılcı çözümler sunan firmalarla işbirliği yaptığınızda, uzun vadede birçok konuda avantaj elde etme imkânına sahip olabilirsiniz. Bu konuda her zaman üst düzey kalite standartlarında hizmetleri hayata geçiren Minas Enerji; söz konusu olan yüksek tüketimli tüketiciler için Son Kaynak Tedarik Tarifesi konusunda bilgi vererek her zaman kaliteli ve güvenilir bir danışmanlık hizmetini hayata geçirir. Özellikle büyük ölçekli ticari ve sanayi işletmeleri için EPDK tarafından belirlenen Son Kaynak Tedarik Tarifesi hakkında bilgi sahibi olmak çok önemlidir. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dair her türlü avantajlı imkânı beraberinde sunan Minas Enerji kalitesini yaşamak için web sitemizi ziyaret etmeniz yeterlidir.
Müşteri odaklı çalışma sistemi ile Minas Enerji farkını yaşamak ve uzun vadede birçok sorunun önüne geçmek için hemen firmamızın web sitesini ziyaret edebilir, alanında uzman ekibimizle iletişim kurabilirsiniz. Çevre dostu, temiz ve sürdürülebilir enerji kaynaklarını kullanarak ticari ve sanayi alanında bir adım öne çıkmak için Minas Enerji en doğru adres olarak fark yaratmaya devam ediyor.