Su üzerine güneş enerjisi santrali kurulumu, 2000’li yıllardan bu yana ortaya çıkan modern bir enerji üretim teknolojisini kapsar. Birçok konuda avantajlı olabilen bu sistemin birbirinden farklı kurulum yöntemleri ve kullanım örnekleri söz konusudur. Ancak su üzerinde kurulan güneş panellerinin, arazi GES kurulumu ile kıyaslandığında çok daha ekonomik bir yöntem olduğu söylenebilir.
Su üzerinde yüzer güneş enerji santralleri, arazi GES kurulumunun özelleştirilmiş bir şekli olarak karşınıza çıkar. Genel olarak güneş enerjisi panelleri, arazi üzerinde ya da çatılarda yıllar boyunca aktif şekilde kullanılan ürünlerdir. Ancak yüzer güneş enerjisi panelleri, tam anlamıyla bu tanımı karşılamaz. Baraj, deniz, göl üzerinde yüzen bir mimariye sahip olmasını yanı sıra, suyun kaldırma kuvvetinin yardımı sayesinde işlevini sorunsuz bir şekilde yerine getirebilir.
Su üzerinde kullanılan güneş enerjisi santralleri, ilk olarak Amerika Birleşik Devletlerinin Kaliforniya eyaletinde, bir üzüm bağında kurulumu tamamlanarak kullanılmaya başlanmıştır. Üzümlerin ekileceği alan korunarak, yakınlarda yer alan bir su birikintisinin üzerine YGES’ler inşa edilmiş ve üzüm bağının enerji tüketimi optimize edilirken, diğer yandan güneş paneli inşasının planlana yerde üzüm ekimi yapılarak yıllık neredeyse 150 bin dolara varan kazançlar elde edilmiştir. Sonrasında su üzerinde GES kurulumu Hindistan, Fransa ve Japonya ülkelerinde de denenmeye devam etmiştir.
Su üzerinde güneş enerjisi santralleri; yüzen bir sistem, bağlama sistemi, PV sistemi ve enerji aktarım kablolarından oluşan bir çalışma prensibine sahiptir.
Buna bağlı olarak:
Su üzerinde kurulumu yapılan ve güneş ışınlarından faydalanılarak elektrik enerjisi üretimi yapan bu sistemlerin, şebekeye entegrasyonu için bir şebeke bağlantı istasyonuna ihtiyacı vardır.
Su üzerine güneş enerjisi santrali kurulduktan sonra, bu sistemin sorunsuz bir şekilde çalışması ve enerji üretebilmesi için:
Su üzerinde kurulum yapılan güneş enerjisi panelleri her ne kadar standart bir güneş paneli görünümüne sahip olsa bile, çevre şartları ile ürün tasarımını gerçekleştiren firmanın tercihlerine göre bazı değişiklikler gözlemlenmesi mümkündür. Güneş panelleri; su üzerine konumlandırıldığında, su normal olarak bazı zamanlarda daha sakin bazı zamanlarda ise daha dalgalı olabilir. Suyun dalgalarına engel olmak mümkün olmadığı için, buna uygun bir teknoloji kullanılarak su üzerine GES kurulumu yapmak daha mantıklı olacaktır. Göl ya da deniz gibi birbirinden farklı su kaynakları için her zaman farklı koşulların ortaya çıkma ihtimali vardır. Bu değişiklikler göz önünde bulundurulduğunda, aslında sistem olarak tüm güneş panellerinin çalışma prensibi birbiriyle aynıdır.
Su üzerinde yüzen güneş panellerinin kurulumu için 3 tane plastik parça kullanılır. Bu parçaların üretiminde her zaman kalite ve dayanıklılık ön planda olmalıdır. Söz konusu plastik parçaların su içerisinde yaşayan canlılara herhangi bir zararı yoktur. Sonrasında ise gemilerde ve geminin su üzerinde sabit bir şekilde kalabilmesini sağlamak için bir mekanizma kullanılmalıdır. Bu parça su üzerinde güneş enerjisi panelinin hareket ederek sağa sola çarpmasının önüne geçer. Dolayısıyla panelin mutlaka su üzerinde sabit kalabilmesi gerekir. Su üzerinde her zaman için dalgalanmalar olabildiğinden, panel kurulumu sırasında mutlaka bir miktar esneme payı bırakılmalıdır.
Bölge belirlemesi yapılmadan önce gereken tüm hesaplamalar yapılmalı ve harita üzerinden gerekli koordinatlar belirlenmelidir. Devamında ise su üzerine GES kurulumu yapmak için sistemin ana gövdesi oluşturulur. Dış tasarım olarak her firma birbirinden farklı bir tarz ortaya koysa bile, bu farklılıklar çalışma prensibinde bir değişikliğe neden olmaz. Arazı güneş panelleri ile kıyaslandığında su üzerine kurulumu yapılan güneş enerjisi santrallerinin gövde kurulumu daha kolaydır. Bu sistem tıpkı bir yapboz gibi parçalar bir araya getirilerek tamamlanır. Son olarak güneş panelinin su üzerinde sabit bir şekilde kalabilmesi için gerekli önlemler alınır ve süreç tamamlanır.
Kurulumu olarak kara güneş enerjisi panellerinde göre çok daha hızlı olan yüzer GES’lerin sağladığı bazı avantajlar vardır. Bu avantajlardan en önemlisi; bu sistemlerin su kütlelerinde yüzmesinden dolayı kara kütlelerini ve arazileri işgal etmemesidir. Özellikle büyük bir şehirleşmenin söz konusu olduğu gelişmiş ülkelerde, suda yüzer güneş panelleri ile enerji üretimi sağlamak çok büyük bir kolaylık sağlar. Bundan kaynaklı herhangi bir ağaç ya da otların kesilmeden, güneşin sonsuz enerjisinden faydalanmak mümkün hale gelir. Ayrıca arazi GES kurulumunun inşaatından karşılaşılması muhtemel olan yasal düzenlemeler, bürokratik işlemler ve buna benzer zorunluluklar, yüzer GES inşaatında karşılaşılabilecek miktarlardan daha fazladır. Ayrıca yüzer GES’lerde kamulaştırma gibi ek maliyetler de yoktur.
Bu sitemin sunduğu diğer bir avantaj ise yüzen yapının suda buharlaşmayı ve su kaybını azaltacak bir gölge oluşturmasıdır. Suyun haddinden fazla ısınması, suda yaşayan canlıların habitatının bozulması ve hatta sudaki zararlı maddelerin fotosentez yoluyla çoğalması büyük bir ölçüde önlenebilir. Özellikle deniz ve göllerde oluşan balık çiftlikleri için su üzerinde GES kurulumu yapılması çok önemli bir avantajdır. Etrafta yer alan ağaç ve bina gibi objelerin gölgeleri ya da engellerinden kaynaklı güneş ışınlarının güneş enerjisi santrallerine gelmemesi gibi bir durum söz konusu değildir. Dolayısıyla güneş ışınlarından elde edilen verimin sekteye uğraması mümkün değildir.
Arazi GES kurulumunun olmazsa olmazı olan iki eksenli takip sistemi, su üzerinde kurulumu gerçekleştirilen güneş panellerinde zorunlu değildir. Ayrıca su üzerinde kurulan güneş enerjisi sistemlerinin sadece enerji sektörüne değil, turizm sektörüne de faydası olduğu söylenebilir.
Günümüzde sağladığı birçok avantajdan dolayı güneş enerjisi panelleri çok sık bir şekilde kullanılır duruma gelmiştir. Güneş enerjisi panelleri, doğru şartlar altında kullanıldığında özellikle büyük işletmelerin ana gider kalemi olan elektrik faturasının büyük ölçüde düşmesini sağlar. Bu tasarruf uzun vadede firmaların rakiplerinden bir adım öne çıkmasını sağladığından oldukça önemlidir. Güneşin temiz ve sınırsız enerjisini kullanarak ticari ve sanayi işletmelerinde enerji üretiminde tasarruf etmek mümkündür. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli detay, hangi firmadan güneş enerjisi paneli tedarik edildiğidir.
Bu yüzden güneş enerjisi paneli siparişi vermeden önce, her zaman kaliteyi ön planda tutan firmalara yönelmekte fayda vardır. Minas Enerji bu konuda her zaman yüksek standartlarda hizmet vermeyi çalışma prensibi haline getirmiş olan nitelikli bir firma olarak karşınıza çıkar. Çok uzun yıllardan beri bu sektörde farkını ortaya koyan çalışmalara imza atan firmamız, teknolojinin gelişmiş özelliklerini kullanarak ayrıcalıklı ve cazip fiyat aralıklarında en profesyonel güneş panellerine sahip olmanızı sağlar. Sizde web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak, güneş panelinde kalitenin sunduğu tüm ayrıcalıkları tek tıkla deneyimleyebilirsiniz.