Son Kaynak Tedarik Tarifesi, (SKTT); ülkemizde büyük ölçekli olarak enerji, tüketimi gerçekleştiren tüketicilerin elektrik maliyetlerini belirlemek amacıyla kullanılan çok özel bir tarife olarak karşınıza çıkar. Bu tarife, serbest piyasa içerisinde elektrik satın almak istemeyen ya da mevcut olan tedarikçileri tarafından portföyden çıkarılan tüketiciler için geçerli olan bir sistemdir. SKTT, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenerek her yıl tekrar düzenlenir. Bu yüzden Son Kaynak Tedarik tarifesi avantajları hakkında bilgi sahibi olmak çok önemlidir.
Son Kaynak Tedarik Tarifesinin ön plana çıkan özellikleri ve avantajları şu şekilde sıralanabilir:
Büyük tüketiciler için geçerli: SKTT, yıllık olarak enerji tüketimini belli bir limiti aşan büyük tüketiciler için kullanıma uygundur. Söz konusu olan bu limit ise her yıl EPDK tarafından belirlenir,
Dinamik fiyatlandırma sistemi: SKTT, piyasa şartlarına göre dinamik şekilde belirlenir. Bu tarife ile beraber enerji borsası fiyatları (PTF), YEKDEM maliyetleri ve diğer tüm maliyet unsurlarını içine alır,
Yüksek maliyetli bir tarifedir: Genel olarak piyasada bulunan diğer tarifelere göre çok daha yüksek maliyetlidir. Bu yüzden enerji tüketicilerinin genel maliyetlerini optimize etmek amacıyla serbest piyasa içerisinde enerji tedariği sağlamak için teşvik edilir.
Özellikle de çok yüksek miktarda elektrik tüketiminin söz konusu olduğu sanayi ve ticarethane işletmelerini ilgilendiren Son Kaynak Tedarik Tarifesi; görüşe açılması ile beraber birçok soru ve enerji sektöründe tartışmayı da beraberinde getirmiştir. Son Kaynak Tedarik Tarifesinin düzenlenmesi hakkında tebliğin yayınlanması, 01.01. 2018 tarihinde yayınlanmıştır. Son kaynak tedarik tarifesi yönetmeliğinin ne şekilde uygulanacağı, tüketiciler tarafından yansımalarının ne şekilde olacağı, tüketicilerin ilgili son kaynak tedarik tarifesine tabi olması durumunda neyle karşılaşacağı, eğer tüketici özel bir tedarikçi ile elektrik enerjisi tedarik anlaşması yapmazsa elektrik enerjisini ne şekilde ve hangi tarife üzerinden alacağı enerji sektöründe aktif olarak faaliyet gösteren özel şirketlerin buna nasıl hazırlanacağı ve neler yapması gerektiği gibi birçok soru 20 günlük gecikme ile beraber 20.01.2018 tarihinde ve 30307 sayılı resmi gazetede yayınlanan son kaynak tedarik tarifesi düzenlenmesi hakkında tebliği ile cevaba kavuşmuş olmuştur.
Basit bir anlatımla yıllık olan tüketiminiz 50 milyon kWh üstünde olduğunda tarifeniz ne olursa olsun faturanın 1 Nisan 2018 tarihinden sonra başka bir yöntemle tarafınıza ulaştırılır. Eskiye göre çok daha fazla elektrik faturası ödemek zorunda kalabilirsiniz. Eğer bir özel şirket ile çalışırken dağıtıma düşmeniz durumunda bu şekilde faturalandırılabilirsiniz. Buna ise son kaynak tedariği ismi verilir.
İlk tebliğde bunun tanımı Serbest tüketici niteliği taşıyan ve haiz olduğu halde elektrik enerjisini ikili anlaşmalar sayesinde temin etmeye tüketicilere elektrik enerjisi tedariki olarak yer aldığı söylenebilir. Serbest tüketici niteliği haiz olduğu halde kavramı, EPDK tarafından her yıl belirlenen serbest tüketici limitini geçen bir elektrik abonesini kast etmek amacıyla kullanılır. Sanayi olabildiği gibi çeşitli ticarethanelerde ya da meskenlerde bu tarife üzerinden kullanılıyor olabilir.
''Elektrik enerjisini ikili anlaşmalarla temin etmeyen'' kavramı ise, özel bir elektrik şirketi ile anlaşma imzalamayan kişilerin kullandığı elektrik enerjisi anlamına gelir. Yani serbest tüketici limitini geçen ve özel bir şirket ile anlaşmanız yoksa buna son kaynak tedariği ismi verilebilir. Bu durum ise iki türlü olabilir. Özel bir şirket ile çalışırken sizin iradeniz ile ya da irade dışında özel bir şirketin sizi portföyünden çıkarması durumu ile meydana gelebilir. Bir diğer son kaynak tedariki işlemi ise yeni tebliğ aşamasından sonra ortaya çıkmıştır. Eski zamanlarda serbest tüketici limitini gelmiş olsanız bile, avantajlı fiyat bulamadığınız takdirde K1 portföyü ismi verilen ya da sizlerin bildiği adıyla TEDAŞ tarifesine geçmek zorunda kalabilirsiniz. Ancak artık yıllık olarak 50 milyon kWh tüketimi geçerseniz, bir dahaki K1 portföyüne geçme şansınız yoktur.
Son kaynak tedarik tarifesi; ülkemizde enerji piyasasında çok yüksek tüketim gerçekleştire elektrik kullanıcıları için uygulanan ve enerji maliyetlerini direkt olarak etkileme özelliğine sahip olan önemli bir fiyatlandırma mekanizması olarak karşınıza çıkar. 1 Şubat 2025 yılından bu yana yürürlüğe giren ve yeni düzenlemelerden yola çıkarak işletmeler ve konutlar için enerji maliyetleri çok daha yüksek seviyeye çıkacaktır. EPDK tarafından daha öncesinde belirlenen limit üzerinde olması durumunda, belirlenen tarih itibariyle tarifeniz sanayi ya da ticarethane olsa bile ulusal tarifeden fiyatlandırılır. Bu noktadan sonra ise son kaynak tedarik tarifesinden enerji almak zorunda kalabilirsiniz.
SKTT; enerji piyasası düzenleme kurumu tarafından önceden belirlenen tüketim limitini aşan kullanıcılar, ulusal tarifeden çıkarak serbest piyasa fiyatı üzerinden elektrik tedarik edilmesini zorunlu kılar. Bu noktada ise:
Örneğin:
SKTT, yıllık olarak enerji tüketimi açısından belli başlı bir limiti aşan tüketiciler açısından son derece uygundur. Bu limit ise her yıl EPDK tarafından belirlenir ve bu fiyatlandırma piyasa şartlarına göre dinamik şekilde belirlenir. Bu tarife sayesinde enerji borsası fiyatları, YEKDEM bedeli ve diğer ilgili maliyet unsurlarının her birini içine alır. Genel olarak piyasada diğer tüm tarifelere bağlı olarak çok daha yüksek bir maliyete neden olabilir. Bu nedenle çok büyük enerji tüketicilerinin genel olarak maliyetlerini optimize etmek için serbest piyasada enerji tedarik edilmesi teşvik edicidir.
Elektrik piyasasında dikkat çekici bir uygulama olan SKTT; yüksek tüketim harcamalarına sahip olan bu büyük ölçekli işletmelerin, devlet desteği olmadan piyasa maliyetleri üzerinden elektrik tedarik edilmesini sağlayan önemli bir sistem olarak yaklaşık 2018 yılından beri devrededir. İlk aşamada sadece sanayi ve ticarethanelerde çalışmalar yapan kullanıcıları kapsayan bu tarife, tüketim sınırının düşürülmesinde sonra her geçen gün çok daha fazla aboneye hitap etmeyi başarmıştır.
Son dönemde SKTT kapsamının çok daha fazla genişletileceğine dair güçlü sinyaller alındığı söylenebilir. Ayrıca 1 Ocak 2025 yılı itibariyle mesken aboneleri ve ticarethaneler için sınırlandırmaların dikkate alınması gerekir. Yukarıda bahsi geçen sınırları aşan kullanıcılar için ise son kaynak tedarik tarifesi kapsamında faturalandırmak için uygun kabul edilir.
SKTT; piyasa koşullarına direkt olarak bağlı olmasından kaynaklı fiyat olarak her zaman gerçek maliyetleri yansıtır. Tüketicilere serbest piyasada geçiş yapması için önemli bir teşvik unsuru olarak kullanılır. Ancak genel olarak daha yüksek maliyetli ve büyük tüketiciler için finansal olarak yük oluşturabileceği unutulmamalıdır. Piyasa fiyatlarına yaşanan dalgalanmalara karşı son derece hassas olmasından kaynaklı, öngörülmeyen maliyet artışlarına dikkat edilmesinde fayda vardır.
Son kaynak tedarik tarifesi adıyla bilinen tarifenin oluşturma olasılığı; beklenmedik maliyetlerden kaynaklı satın alma aşamasından itibaren her sürecin alanında uzman bir ekip tarafından takip edilerek, bu tarifenin ortaya çıkarabileceği riskleri en az seviyeye çekmek ve en doğru elektrik tedariğinin sağlanması için doğru firma ile işbirliği yapmak son derece önemlidir. Bu konuda nitelikli danışmanlık hizmetleri ile sektörde fark yaratan Minas Enerji, müşteri odaklı çalışmalar yaparak son kaynak tedarik tarifesine dair aklınıza takılan her türlü soruya akılcı yanıtlar verir.
Minas Enerji kalitesi ile Son Kaynak tedarik tarifesi hakkında danışmanlık hizmeti almak için firmamızın web sitesini ziyaret edebilir ve alanında uzman ekibimizle iletişim kurabilirsiniz. Minas Enerji; enerji verimliliğinin artırılması ve maliyetlerin düşürülmesi için en doğru adres olarak farkını ortaya koymaya devam ediyor.