Yeni bir işyeri açarken ya da çatı GES projesi için elektrik aboneliğinin açılması bir an önce halledilmesi gereken işlerin başında gelir. Özellikle ticari ve sanayi alanında aktif şekilde çalışmalar yapılan fabrika ve işyerlerinde çatı GES kurulumunun sorunsuz şekilde yürütülmeye devam edebilmesi ve birçok temel ihtiyacın karışılanabilmesi için olmazsa olan elektrik, ticarethanelerde birincil derecede önemlidir. Bu noktada her yıl birçok kullanıcı; fabrika ve işyerlerinde indirimli elektrik faturası güvence bedeli ya da abonelik başvurusu hakkında bilgi sahibi olmak için araştırmalar yapar.

fabrika-ve-is-yerlerinde-elektrik-faturasi-guvence-bedeli.jpg

Yeni bir işyeri açarken ya da eve taşınırken çatı GES kurulumu yapılabilmesi ilk olarak elektriğin kesik olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Normal şartlarda elektriğin kesik olması ve bir yetkilinin gelip elektriği açması gerekir. Eğer elektrik aboneliği alınmadığı halde aktif enerji kullanımı söz konusu ise bir usulsüzlük ortaya çıkabilir. Usulsüz bir kullanım yapmamak için hemen elektrik sözleşmesi yapılması için hemen harekete geçilmesi gerekir.

Elektrik tüketimine başlamak için elektrik aboneliği yasal mevzuatlar doğrultusunda açılmalıdır. Elektrik aboneliği yapılmadan önce elektrik kullanımı kaçak kullanıma ve bir başkasının adına olan elektrik aboneliği üzerinden elektrik kullanmak ise usulsüz kullanım kapsamına girer. Her iki durumda da kullanıcı için cezai yaptırımlar söz konusudur. Bu nedenle yeni bir yere taşınırken ya da fabrika gibi büyük çaplı bir ticari işletmeye çatı güneş enerjisi sistemi açarken kendi adınıza elektrik aboneliği yaptırmanız gerekir.

Elektrik tüketimi gerçekleştirilen ev, işyeri gibi yaşam alanlarının elektrik sözleşmesinin elektriği kullanacak kişiye devredilmesine elektrik aboneliğini üzerine alma ismi verilir. Bu işlemi gerçekleştirmek için bölgede görev yapan elektrik şirketi ile iletişim kurulması gerekir. Daha önceki zamanlarda aktif bir şekilde kullanılan elektrik sayacını üzerine almak isteyen kişiler, elektrik tedarikçisini değiştirerek aboneliği üstüne alma işlemini gerçekleştirmelidir. Kiralık bir daire ya da işyeri tutan kişilerin elektrik aboneliği taşıma ve üstüne alma işlemi görevli şirketleri ya da serbest elektrik tedarikçileri tarafından yapılır. Buna bağlı olarak kiracıların, görevli olan elektrik firması ile elektrik aboneliği yapması ve güvence bedelini tahsil etmesi için şu belgelerin hazır bulundurulması gerekir:

  • TC kimlik belgesi aslı ve fotokopisi,
  • Zorunlu Deprem Sigortası (DASK),
  • Kira kontratının aslı ve sözleşmesi,
  • Aynı sayaca ait olan bir eski elektrik faturası,
  • Elektrik şirketine güvece ve elektrik abonelik ücretine dair yapılan bir ödeme dekontu,
  • Aboneliğin taşınacağı gerçek ya da tüzel bir kişiyle yapılan perakende elektrik satış sözleşmesi.

Elektrik aboneliği devralma sürecinde kiracı olan kişiler bu belgeyle beraber elektrik dağıtım şirketine başvuru yapmalıdır. İşlemlerin tamamlanmasının sonrasında yaklaşık 3 ve 7 gün arasında devretme işlemi sorunsuz şekilde gerçekleştirilebilir.

Elektrik Abonesi Güvence Bedeli Ne Kadar?

Elektrik aboneliği sırasında yeni abone olacak kişilerden teminat olması için bir elektrik güvence bedeli alınır. Elektrik güvence bedeli; elektrik üreticileri tarafından tüketilen elektrik enerjisine karşılık gelen borcun ödenmemesi durumuna karşı alınan bir bedel olarak nitelendirilir. Tüketimin mevcut kullanım alanının değişmesi ya da sözleşme süresinin bitmesi durumunda tüketilen elektrik enerjisi miktarının ücretini teminat altına almak için tahsil edilir.

Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin 30. Maddesine göre, ön ödemeli sayaç kuran tüketicilerden ve özel nitelikli olan kamu kurumları dışında kalan her tüketici, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin 25. Maddesi uyarında güvence bedeli ödemek zorundadır. Bu durum her tüketiciyi kapsar iken, sadece özel nitelikli olan kamu kurumları ayrı tutulur. Bu durumda fabrika ve işyeri sahipleri elektrik aboneliği alırken bu hizmet bedelini ödemekle yükümlüdür. Fabrika ve işyeri gibi büyük ölçekli işletmelerin güvence bedelini sorgulamak için elektrik tedarikçisinin internet sitesi ya da müşteri hizmetleri hattı üzerinden iletişim bilgilerinin verilmesi suretiyle doğrudan bilgi sahibi olmak mümkündür.

Bu noktada güvence bedeli Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından her yıl güncellenir. Bütün görevli olan elektrik şirketleri tarafından bu benzer tarife uygulanır.

Elektrik aboneliğini üstüne alma işlemi sırasında yetkili olan elektrik şirketine bir defaya mahsus olmak üzere bir güvence bedeli ödemesi yapılması gerekir. Kesme açma bedeli, damga vergisi ve dosya ücreti olarak tahsil edilen bu tutar, her elektrik aboneliği satış sözleşmesi için alınır. Buna ek olarak sözleşmeye esas olan güvence bedelinin binde 9,48’i kadarı devlet tarafından damga vergisi olarak temin edilir. Ayrıca kesme ve açma bedeli her yıl değişir. Birim fiyatına göre elektrik güvence bedeli ücreti en az 5 kW üzerinden hesaplanır. Elektrik aboneliği taşıma işleminin sonrasında elektriği kullanabilmek için güvence bedelinin mutlaka ödenmesi gerekir. Bu yüzden elektrik aboneliği taşımak için yeni bir işyeri ya da fabrikaya taşınmanız gerekir.

Ev ve işyerinde elektrik aboneliği açtırmak aslında çok basit bir işlemdir. Sonrasında karşınıza çıkma ihtimali olan sorunlardan kaçınmak için yeni bir yere taşındığınızda, taşınma sonrası elektriksiz kalmamak için öncesinde elektrik aboneliğini açtırmanız tavsiye edilir.

Taşınacağınız yerde kiracı ya da mülk sahibi olmanın yeni bir elektrik aboneliği açma konusunda hiçbir farkı yoktur. İşyeri ve fabrikada kiracıysanız, ek olarak sadece kira sözleşmesini sunmak yeterlidir. Elektrik aboneliği açmak için bağlı olduğunuz bölgede görevli olan tedarik şirketinin hizmet merkezlerine direkt olarak başvuru yapabileceğiniz gibi, internet sitesi üzerinden başvuru yapma imkânınız vardır.

Elektrik aboneliği başvurusu yapabilmek için işyerinin bulunduğu şehrin ilgili elektrik dağıtım şirketine başvuru yapmak gerekir. Bunun için şubeye giderek elektrik aboneliği açma talebinde bulunulabilir. Şubede işlemlerin sorunsuz şekilde yürütülmesi için gerekli olan tüm evrakların eksiksiz şekilde yanınızda bulundurulması gerekir. Sıfırdan bir elektrik aboneliği açmak için hazırlanması gereken belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  • TC kimlik belgesi,
  • DASK poliçesi,
  • Tapu, kira kontratı gibi mülkiyete dair herhangi bir belge,
  • İskân raporu,
  • Onaylı elektrik projesi.

Elektrik aboneliği için gereken evraklar mutlaka hazır bulundurulmalıdır. Bu evrakların şubeye gitmeden önce eksiksiz bir şekilde hazırlanması zaman kaybı yaşamamak açısından son derece önemlidir. Aynı zamanda elektrik aboneliği açtıracak olan kişinin bizzat başvuruda bulunması gerekir. Eğer bu işlemleri üçüncü bir kişi gerçekleştirecek ise noter onaylı olan bir vekâletname fotokopisine ihtiyaç duyulur.

Mesken ve işyeri için söz konusu güvence bedeli abonelik başvurusu sırasında hemen peşin olacak şekilde alınır. Elektrik şirketlerinin çalışma politikasına göre, güvence bedeli taksitlendirilerek elektrik faturalarına yansıtılabilir ya da kredi kartıyla da tahsil edilebilir. Ödeme yöntemleri, görevli elektrik şirketlerine göre değişebilir. Bu nedenle detaylı şekilde bilgi sahibi olabilmek için bölgenizde görev yapan elektrik sağlayıcı şirkete başvurmanız gerekir. Ayrıca ticarethane elektrik tüketicileri, güvence bedeli yerine bankadan temin edebilecekleri bir teminat mektubunu sunma hakkına sahiptir.

Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre elektrik sözleşmesinin feshedilmesi ya da sona ermesi durumunda güvence bedeli iade edilir. İptal süresini başlattıktan sonraki 5 iş günü içerisinde nakit olarak ya da hesaba havale edilmek suretiyle güvence bedeli iade edilir. Serbest tüketici olarak tedarikçi firma değişikliği yaparken, yeni bir tedarikçi firmasına geçiş sırasında önceki tedarikçinin güvence bedeli kullanılabilir. İlk defa serbest tüketici olan tüm elektrik tüketicileri, daha önce elektrik satın aldığı görevli tedarik firmasına ödedikleri güvence bedelini sorunsuz şekilde geri alabilirler.

Çatı GES Kurulumu ile İndirimli Elektrik Minas Enerji’de

GES kurulumunda fark yaratan Minas Enerji ile nitelikli, uzun ömürlü ve dayanıklı çatı güneş enerjisi panellerine sahip olmak çok kolaydır. Uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesiyle Minas Enerji sayesinde temiz, sınırsız ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olan güneşin ayrıcalıklı özelliklerinden faydalanmak mümkündür. Yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisini kullanarak indirimli elektrik enerjisi elde etmeye imkân veren Minas Enerji müşteri odaklı çalışma prensibiyle her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam eden profesyonel bir firmadır.

Firma olarak işyeri ve fabrikaların elektrik aboneliği söz konusu olduğunda sadece 2 fatura tutarı güvence bedeli alıyoruz. Ancak finansal açıdan performansı yüksek olan ticarethanelerden ücret alımı yapmıyoruz. Ayrıca Minas Enerji tarafından ön ödemeli çalışmalarda yine güvence bedeli alınmamaktadır. Bankadan dsb açıldığı takdirde, sadece tek tıkla Minas Enerji kalitesini deneyimlemek için bizimle işbirliği yapabilirsiniz.

Yenilenebilir enerji kaynaklarını teknoloji ön planda tutularak kullanan firmamız müşterilerin istek ve ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran bir çalışma sistemine sahiptir. Buna bağlı olarak firmamızdan satın alınan güneş enerjisi panelleri uzun yıllar sorunsuz kullanılabilir. Sizde Minas Enerji farkını yaşamak ve güneşin sınırsız gücünü kaliteli güneş panelleri ile keşfetmek için web sitemizi ziyaret edebilir ve alanında uzman ekibimizle hemen irtibat kurabilirsiniz. Minas Enerji; söz konusu GES kurulumu olduğunda kalite ve güvenli hizmetin tek adresi olmaya devam ediyor.

Teklif Formu
Minas ile Enerjide Tasarrufu Keşfedin, Verimliliği Yaşayın!
Faturanızı bize iletin. Size en kısa sürede ulaşalım.