Hane halklarının en büyük gider kalemlerini oluşturan faturaların başını doğalgazla birlikte elektrik faturası çeker. Çamaşır, kurutma ve bulaşık makinelerinin yanı sıra televizyon ve süpürge gibi günlük hayatta sık kullandığımız aletler elektrikten güç alır. Güneş enerjisiyle kendi elektriğini üretebilen şanslı azınlık arasında değilseniz, elektrik dağıtım firmalarından hizmet almanız şarttır.

elektrik-tuketim-bedeli.jpg

Bu firmalar da her ay tarafınıza basılı veya elektronik ortamda fatura göndererek elektrik tüketim bedelini talep eder.

Faturalar hesaplanırken aşağıdaki kriterler göz önünde bulundurulur:

  • İlk endeks ve son endeks: Örnek üzerinden anlatmak gerekirse, faturanız 12.09.2023 ile 11.10.2023 tarihleri arasındaki 29 gün baz alınarak hesaplanır. Bu 29 günlük süre zarfında gece, gündüz ve puant olmak üzere günün 3 ayrı zamanındaki tüketiminiz hesaplanarak faturada listelenir. Ancak çoğu elektrik abonesi tek zamanlı tarifede olduğu için elektrik kullanımı günün her anında aynı tarife üzerinden faturalandırılır. Şayet gece veya gündüz daha yoğun elektrik kullanımı söz konusuysa üç zamanlı tarifeye geçiş yapmanız önerilir.
  • Enerji Bedeli: Fatura dönemi boyunca kullanmış olduğunuz kWh cinsinden tüketim birim fiyat ile çarpılır. Böylece baz elektrik faturası miktarı ortaya çıkar.

Elektrik Tüketim Vergisi (yüzde 5) ve KDV (yüzde 10) faturaya eklenir. Böylece ödemeniz gereken nihai fatura tutarı ortaya çıkar. Faturalarda bir önceki dönemde harcadığınız kWh miktarı da yer alır, böylece güncel kullanımınızı kıyaslayabilmeniz de mümkündür.

Elektrik Tüketim Bedeli Nedir?

Elektrikli aracınız varsa ve yalnızca geceleri şarj ediyorsanız, üç zamanlı tarifeye geçmek sizin için ideal olabilir. Bu seçenekte geceleyin elektrik kullanmak gündüze nazaran daha uygun fiyatlarla ücretlendirilecektir. Ancak sabah ve gün ortasındaki kullanımlarınızı da göz önünde bulundurmanızda fayda var. Son tahlilde tek zamanlı elektrik tarifesinden daha pahalıya gelmemesi için hesabınızı iyi yapmanız şart!

Sanılanın aksine hane halkı için elektrik fiyatı dağıtım firmaları tarafından belirlenmez. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarifelerin belirlenmesinde tek yetkili kurumdur. Ancak özel elektrik dağıtım şirketleri serbest tüketici olan müşterileri (Sanayi işletmeleri gibi) için daha farklı fiyatlandırmalara gidebilmektedir.

Günlük Elektrik Tüketimi Hesaplama

Her gün kaç kWh elektrik harcadığınızı hesaplayarak ay sonunda kaç TL fatura ödemesi yapacağınızı öngörebilir ve bütçenizi kontrol altında tutabilirsiniz.

Günlük elektrik tüketimini hesaplarken E = P*(t/1000) formülünden faydalanabiliriz. “E” hanesine elektrikli alete aktarılan enerji kWh cinsinden yazılır. P ise kW değerindeki gücü temsil eder. İngilizcede “zaman” anlamına gelen “Time”ı temsil eden “T” hanesine ise elektrikli aletin kaç saat kullanıldığı yazılır. Çıkan sonuç 1000’e bölünür ve watt (W) yerine kilowatt (kW) değeri ortaya çıkar.

Günde 10 saat çalışan ve 900 Watt harcama yapan bir klimayı baz alalım. Enerji = Güç x Zaman = 900 watt x 10 saat = 9000 watt eder. Bunu kWh cinsine çevirmek için 1000’e böldüğümüzde ise saatlik 9 kWh değerini elde ederiz. Bu sadece klima için yaptığımız bir hesaplamaydı. Aynı formülü evdeki diğer tüm elektrikli aletler için uygulayabilmeniz ve böylece günlük ortalama elektrik tüketim değerine ulaşabilmeniz mümkün.

Enerji verimlilik sınıfı A+++ ile başlayıp G’ye kadar sıralanan ev aletlerinin en tasarruflu olanlarını tercih ederseniz, daha az elektrik faturası ödeyebileceğinizi de belirtmiş olalım. Edinme maliyeti düşük enerji sınıfındakilere kıyasla daha pahalı olsa da uzun vadede aradaki farkı daha az elektrik faturası ödeyerek çıkartabilirsiniz.

Yıllık Enerji Tüketimi Hesaplama

Güneş enerjisi paneli kurulumu yapmak isteyen bireysel müşterilerin yıllık enerji tüketimini göz önünde bulundurarak yatırımın geri dönüşünü hesaplaması çok önemli. Eğer sene içerisinde çok fazla enerji harcaması yapmıyorsanız güneş enerjisi paneli kullanmak, tek zamanlı tarife abonesi olmaktan daha pahalıya mal olabilir.

Burada tavsiyemiz evde bulunan ve elektrikten güç alan tüm aletlerin saatte harcadığı kWh değerini üreticinin web sitesi üzerinden öğrenip not etmenizdir. Daha iyi anlaşılması için örnek üzerinden gidebiliriz.

58 inç büyüklükte bir televizyonunuz olduğunu varsayalım. Bu modeller saatte ortalama 45W/0,045 kWh harcama yapar. Günde 2 saat televizyon izlediğinizi kabul edersek 0,045x2=0,90 kWh günlük elektrik tüketimi değeri ortaya çıkar. Aya vurduğunuzda ise televizyonun 27 kWh elektrik sarfiyatına yol açtığını öğrenebilirsiniz.

2024 yılı Nisan ayı itibariyle elektrik birim fiyatı kWh başına 1,48 TL’dir. Buradan hareketle sadece televizyonunuzun aylık 39,96 TL elektrik harcadığı sonucunu elde edebiliriz. 12 ayla çarptığımızda 479,52 TL sonucu ortaya çıkar.

Bu hesabın aynısını üreticiden saatlik elektrik harcama değerini öğrendiğiniz tüm elektrikli aletler için (Buzdolabı, klima, ısıtıcılar ve aydınlatma gibi) yapabilmeniz mümkündür. Böylece önce aylık, sonra da senelik ortalama elektrik harcamanızı öngörebilirsiniz.

Elektrik Faturasında Hangi Vergiler Var?

Tedarikçiniz tarafından düzenlenen elektrik faturasını incelediğiniz zaman “Vergi ve fonlar” adı altında ayrı bir başlığın yer aldığını göreceksiniz. 2021 yılının Kasım ayına kadar toplam faturanın yüzde 2’si “TRT Payı” adı altında TRT’ye aktarılıyordu. Ancak bu uygulamaya son verildi. Keza kayıp kaçak bedelinin tüm kullanıcılara pay edilmesi uygulaması da 2016 itibariyle hayatımızdan çıktı.

Son tahlilde elektrik faturasında yalnızca BTV (Yüzde 1) ve KDV (Yüzde 10) isimli vergiler tarafınıza yansıtılır. Bunların haricinde şayet sayacınızı yenilediyseniz veya kesilen elektriğinizi yeniden açtırdıysanız ek ücret ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Faturanız bir süredir her zamankinden daha yüksek geliyorsa, aynı binadaki komşularınızın elektrik faturalarını da inceleyebilirsiniz. Bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız, örneğin sayacınız bozuksa, dağıtıcı firmanın müşteri danışma hattıyla iletişime geçmenizi öneririz.

1 KW Kaç TL?

Güncel elektrik fiyatlarını takip etmek için EPDK tarafından yayınlanan Elektrik Piyasası Tarifeler Listesi’ne göz atabilirsiniz. Bu yazının kaleme alındığı 2024 Nisan ayı itibariyle bireysel kullanıcılar için 1 kWh elektrik bedeli 1,48 TL olarak belirlenmiştir. Yalnız uyarmakta fayda var: Bu miktar yalnızca 240 kWh’a kadar olan kullanımlar için geçerlidir.

Örnek vermek gerekirse elektrikli aracınızı ev elektriğiyle şarj ediyorsanız veya kripto para madenciliği yapıyorsanız, aylık harcamanızın 240 kWh üstüne çıkması gayet olasıdır. Bu durumda 240 kWh’a kadar olan kullanımlarınız Güncel elektrik birim fiyatı olan 1,48 TL/kWh üzerinden hesaplanacak, kalan kısım 2,22 TL/kWh tarifesiyle ücretlendirilecektir.

Her ay daha az elektrik faturası ödemek için çeşitli tasarruf tedbirlerini hayata geçirebilirsiniz. Boşa yanan ışıkları kapatmak, yüksek enerji tasarrufuna sahip elektrikli ev aletlerini tercih etmek, buzdolabının ortalama sıcaklığını 3-5 derece arasında tutmak gibi alışkanlıklar edinmek uzun vadede hatırı sayılır oranda tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Böylece hem cebinizi, hem de doğayı korumuş olursunuz.

Minas Enerji ile Elektrik Giderinizi Azaltın

Şayet sanayi tipi bir işletmeniz varsa, örneğin bir fabrika işletiyorsanız, enerjinizi Minas Enerji’den almayı değerlendirmenizi öneririz. Yüzde 15’e varan indirimli fiyat avantajıyla üretim maliyetlerini düşürebilmeniz pekâlâ mümkün. Siz de hemen kurumlara indirimli elektrik tedariği sağlayan firmamızdan fiyat teklifi alın, aynı enerjiye daha az ücret ödeyerek rakiplerinizin önüne geçin!

Teklif Formu
Minas ile Enerjide Tasarrufu Keşfedin, Verimliliği Yaşayın!
Faturanızı bize iletin. Size en kısa sürede ulaşalım.